Moikka!

Päivitin kevään tullen sivujani uuteen asuun tarkemmin tuolloin miettimättä, millaisia tekstejä blogissani tulisin julkaisemaan. Nyt olen tullut siihen tulokseen, että blogini tulee jatkossa palvelemaan aloittamaani väitöskirjatyötäni Tampereen yliopistossa. Toivottavasti teksteistäni voivat löytää ajatuksen aihioita myös satunnaiset lukijat. Yritän myös pitäytyä jatkossa lyhyemmissä postauksissa, jotta tulisin harjoittaneeksi omaa tiivistämisen taitoani lukijoiden mielenkiinnon ylläpitämisen ohessa.

Väitöskirjatyöni on yhä alkutekijöissään, mutta tullee käsittelemään anarkistista kasvatusta, sen arvoperustaa, tavoitteita ja keinoja sekä anarkistisen opettajuuden ihannetta. Anarkistinen kasvatus on Suomessa varsin tuntematon kasvatuksen ala ja sen tietoiseksi tekeminen on jo itsessään haaste. Me suomalaiset olemme ylpeitä aikaansaannoksistamme kasvatuksen alueella. Tämä on asia, joka saattaa huonoimmillaan estää meitä etsimästä uutta ja suuntaamasta kriittistä silmää jo saavuttamaamme kasvatusperintöön. Tärkeää on perata ja tarvittaessa uudistaa kasvatuksen perusteita laajemminkin.

Kipinä omaan työhöni sai alkunsa filosofian laitokselle laatimastani seminaarityöstä, joka käsitteli amerikkalaisen filosofi ja kielitieteilijä Noam Chomskyn (1928-) anarkismikäsitystä. Chomskyn tekstejä ja kirjoituksia lukiessani jouduin muokkaamaan myös omaa käsitystäni anarkismista. Viimeistään nyt koen päässeeni eroon niistä mielikuvista, jotka alusta pitäen ovat vääristäneet suhdettani anarkismiin. Tällä hetkellä koen anarkismin vetovoiman ja tunteen sen kasvatuksellisesta käyttökelpoisuudesta vahvana. Eivätkä anarkismin hyödyt rajoitu vain kasvatukseen, vaan kyseessä on vakavasti otettava ja  kestäväksi tarkoitettu elämänkatsomus, jonka todellinen potentiaali on yhä käyttämättä. Yksi tavoitteistani onkin valottaa sitä, mikä anarkismissa puhuttelee ja mikä tekee siitä huomionarvoisen.

Haastan kaikki blogiani seuraavat haastamaan omat pinttyneet käsityksensä anarkismista ja tutustumaan siihen avoimin mielin. Olkoon teksteistäni näin ollen muutakin hyötyä kuin auttaa minua jäsentämään omaa työlästä kirjoitusprosessiani.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s